A kérészéletű Rákóczi-toronytól a világhírű Hajós Alfrédig – Avasi történelem

Megosztás

Az Avasi Kilátó létezését már annyira megszoktuk, hogy el sem tudjuk képzelni nélküle Miskolc látványát. Pedig volt idő, amikor teljesen bizonytalannak tűnt a hegytető sorsa.

Eleinte nem volt mindenkinek ugyanolyan fontos a már 120 éve is kedvelt pihenőhely rendbetétele, de ahogy teltek az évek, egyre többen kérték egy kulturált kiránduló- és pihenőhely kialakítását a népszerű hegytetőn.

Az első -ideiglenes tűzoltó- torony ezen a helyen 1906-ban épült, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. Ennek az építménynek a látványában csupán pár hónapig gyönyörködhettek a miskolciak, hiszen hamar lebontották az instabil kilátót és ismét megkezdődött a tanakodás, hogy milyen formában és milyen finanszírozásból épüljön fel a véglegesnek szánt kilátó.

Hajós Alfréd -akinek neve több miskolci épülethez kötődik- is benyújtotta terveit, melyek nem csak esztétikai szempontok alapján készültek, de a tűzbiztonságot is szem előtt tartották.

A Mit Miskolc Adhatott részletes cikkéből megtudhatjuk, hogy végül miért nem fogadták el a világhírű építész terveit és hogy a végleges kilátó milyen sajtóvisszhangot kapott.

AHajós Alfréd által 1914-ben tervezett kilátó látványterve, amelyet Nagy Zsófia rajzolt újra a fennmaradt leírások alapján. (Fotó: MitMiskolcAdhatott)

Kiemelt fotó: Galéria Savaria

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek